Позитивний життєвий досвід, який спричиняє почуття втрати

Почуття втрати (скорбота, сум, туга тощо) — це суперечливі почуття, спричинені закінченням або зміненням звичної поведінки. Це означає, що ви сумуєте з приводу всього, що порушує вашу рутину або змінює ваше звичне оточення. Так, навіть життєві події, які більшість людей вважають щасливими.

Візьмемо, наприклад, переїзд. Ви коли-небудь переїжджали?

Навіть якщо ви переїхали в омріяний будинок або район, чи помічали ви, що на адаптацію знадобився певний час? Переїзд порушує те, що є звичним для вас. Це може бути важко, коли наш мозок прагне стабільності та рутини. Подумайте про це. У вас нові маршрути, нові сусіди, ви ходите за покупками в нові магазини, треба шукати лікарів, школу дітям. Все ваше життя вийшло з-під контролю. Тому, навіть якщо ви в захваті від нового будинку, ви можете одночасно сумувати за тим, що залишили в старому, і від того, що ще не пристосувалися до нової оселі.

Інший приклад - тверезість. Ми всі святкуємо, коли хтось долає наркотичну чи алкогольну залежність, і це чудово, але це пов'язано з певними труднощами. Перехід до нового, тверезого способу життя означає відмову від старих стосунків і зустріч з болючими емоціями, які були придушені наркотиками та алкоголем. Це аж ніяк не легко і може завдати величезного емоційного болю, навіть якщо це позитивні зміни.

Ще приклад - вихід на пенсію. Хоча його часто святкують, він знаменує собою глибокі зміни. Пропрацювавши в одному офісі 30 років, пенсіонери раптово втрачають щоденну взаємодію з колегами, що призводить до значної скорботи. Попри це, суспільство схильне зосереджуватися на позитивних аспектах, не помічаючи потенційного смутку і розгубленості, які може відчувати пенсіонер. 

Одруження, народження дітей і вступ до коледжу також у цьому списку.

Невпізнане почуття втрати не виникає у вакуумі. Коли ви не усвідомлюєте, що сумуєте, ваша поведінка може змінюватися нездоровим чином - наприклад, випивка, нескінченне гортання соціальних мереж або переїдання. Ці дії часто є спробами впоратися з незнайомим і невпізнаним болісним почуттям.

Події, від яких сумно і болісно емоційно, виходять за межі очевидних втрат, таких як смерть і розлучення, але часто друзі та родина не визнають їх такими. Це невизнання може залишити вас ізольованими у своїй втраті, не усвідомлюючи, що ваші почуття пов'язані з цими значними життєвими змінами.

Без навичок обговорювати ці почуття з друзями чи родиною, ці приховані емоції втрат можуть загрожувати вашому вдоволенню життям. Впізнавання та подолання почуттів після всіх можливих втрат, а не лише тих, що пов'язані зі смертю, має вирішальне значення для вашого емоційного добробуту в усіх сенсах.

Розуміючи й обговорюючи ці переживання, ви зможете краще підтримати себе, своїх друзів і сім'ю під час численних життєвих змін.

Allison James Henry, Grief Recovery Method Specialist

https://www.griefrecoverymethod.com/blog/2024/06/positive-life-experiences-cause-grief

Познайомитися з Методом Відновлення після втрат